| Home | Falen | Cordys | Backup | Installatie USB | Backup 2


Cordys

De fout

Een lange rij van waarschuwingen was mijn overstap naar het Cordys team vooruitgegaan. Cordys was een ontwikkeltool waar BPM in geïmplementeerd was. BPM betekent Business Process Management. Een BPMmer tekende wat 'processen' in een speciaal programma om te laten zien wat de 'Business' nu precies aan het doen was. Dit was op zich niet zo gek, wat er in sommige bedrijven gebeurt is vrij ingewikkeld. Het probleem van Cordys was, dat ze dachten dat ze zo’n plaatje van een bedrijfsproces 'executeerbaar' konden maken.

Bij een vorig bedrijf had ik al kennis gemaakt met Cordys. Wij waren op het kasteeltje van de eigenaar ontvangen voor een presentatie. Daar stond de koffie al klaar. Nog nooit heb ik zulke goede koffie gedronken. Er ging uiteraard geen koffiemelk door, maar er stonden kannetjes echte room op tafel. Bij de koffie geen koekjes, maar schalen vol petitfours, hele lekkere zelfs.

De presentatie verliep wat stroef, af en toe liep het programma vast.

Tegen de tijd dat we onze warme lunch, gemaakt door een echte kok, hadden genuttigd, gingen we moeizaam door met de presentatie. Volgens de verkopers waren het slechts een paar kleine haperingen die in de volgende versie verholpen zouden worden.

Tja, later kwam ik er achter dat als je met mensen over Cordys sprak, dat het binnen een kwartier over de volgende versie ging. Een belangrijke waarschuwing.

Bij dat vorige bedrijf werd Cordys gelukkig niet ingezet.

De grote verzekeraar die mijn volgende werkgever werd, had Cordys wel ingezet. Ik was eerst een tijd Java ontwikkelaar, na een jaar of vijf werd dat naar India geoutsourced, dus zocht ik wat anders.

Bij het Cordys team waren nog mensen nodig. Cordys was al meer dan vijf jaar in gebruik bij de verzekeraar. De collega die er het langste zat, een externe, werkte er nog maar vier jaar. Nog een waarschuwing.

Ik zou een cursus gaan doen, maar er waren niet voldoende aanmeldingen. Gelukkig was er een cursus die je gewoon thuis kon doen. Thuis verbaasde ik mij al over de krakkemikkigheid van het geheel.

Eerst maar even een stukje over hoe Cordys opgebouwd was. Er was een soort ontwikkelomgeving gebouwd in Javascript. Wellicht dat dat in 2019 goed te doen was, maar in 2001, toen Cordys opgericht werd, was dat beslist een zeer slecht idee. Met Javascript was niet alles te regelen, dus was er een browser plugin geschreven die alleen maar in Internet Explorer werkte. Mits je precies de goed versie had. Tegen de tijd dat ik met Cordys werkte, kon er al veel in Firefox gedaan wroden, maar niet alles.

Cordys zelf draaide op een server in Windows. Applicaties die gebouwd waren, bestonden uit een enkele XML file. Hierdoor was versiebeheer een ramp. Een wijziging in een plaatje had een grote wijziging in het XML tot gevolg. Wilde je twee versies vergelijken, dan was dat bijna onmogelijk.

Op een mooie dag kwam Microsoft met een update voor Internet Explorer. Vanaf dat moment liep Cordys om de haverklap vast. Net alleen Internet Explorer, maar de hele PC stond vast. Er waren dagen dat ik mijn PC tien keer moest opstarten. De reactie van Cordys: in de volgende versie…​

Een ander probleem van Cordys was dat er processen in beheerd werden. Processen konden makkelijk maanden duren. Als er een nieuwe versie van Cordys kwam, dan konden processen niet zomaar overgezet worden naar de nieuwe versie. Het gevolg was dat er binnen het bedrijf zeker drie verschillende versies van Cordys onderhouden moesten worden.

Ik kan zo nog lang doorgaan, maar nog een laatste debacle.

Het systeem waarop ik was ingezet had niet zoveel met BPM te maken. Volgens Cordys was Cordys hét systeem om alle problemen mee op te lossen, dus ook mijn systeem. Als je het verkeerde tool gebruikt om iets te maken wordt het veel en veel duurder dan je ooit had gevreesd. Het was waanzinnig wat een kleine wijziging aan tijd kostte. Omzetten naar Java of .Net zou zich binnen een jaar terugverdienen, maar ja, zo’n grote investering gooi je niet weg.

Geleerd

  • Als je als klant al te goed in de watten wordt gelegd, wat is er dan beter, het product of de watten?

  • Een team waar de mensen het niet lang uithouden, daar is iets mee aan de hand.

  • Werkt een demonstratie niet vanwege softwarefouten, zet een extra alarmbel aan.

  • Pas op als een systeem maar op één bepaalde browser draait, dat zorgt geheid voor problemen.

  • Vraag bij pakketten naar de upgrade strategie en vooral naar de inspanning die een nieuwe versie kost.

  • Bouw programma’s in geschikte programma’s.

Afloop

Cordys was opgericht door Jan Baan, rijk geworden door de verkoop van 'Baan Software' en andere bedrijven. Hij had samen met wat vrienden zo’n 250 miljoen euro in Cordys gestoken. Op een mooie dag in 2013 is het verkocht aan een ander bedrijf voor 25 miljoen euro. Ik vraag me af of die vrienden nog steeds zo dik met Jan zijn.

Met mij liep het beter af. Na twee jaar Cordys ging de verzekeraar reorganiseren en bood vertrekkers een aantrekkelijke regeling aan. Ik vertrok naar een bedrijf waar met Java gewerkt werd.